cuketovo-šampiňónové rizoto

Toto je asi moje najobľúbenejšie rizoto. V obľúbenosti víťazí aj u Milana. Recept mám od mojej najlepšej kamky Adi a úprimne, iné ani nerobievam (minulotýždňové rizoto s medvedím cesnakom bolo výnimka, keďže sme cesnak dostali do daru). Originál recept je bez mäsa, ale Milan mi bezmäsitú stravu veru nezje.

na 4 porcie

  • 250 g ryže Arborio
  • 1 stredná cuketa
  • 100 g šampiňónov
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g Parmezánu
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 pl olivového oleja
  • kurkuma
  • čierne korenie
  • soľ

Dopredu si pripravíme cuketu a šampiňóny, aby sme sa potom mohli naplno venovať dôkladnému obracaniu ryžových zrniečok. Cuketu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Takisto šampiňóny. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vo väčšej panvici si rozohrejeme olivový olej s plátkom masla. Pridáme cibuľu a cesnak a krátko restujeme. Následne pridáme ryžu a naozaj každé zrniečko sa snažíme obaliť olivovým olejom. Postupne pridávame po naberačkách vývar, až kým ryža nezmäkne. Nemá byť však úplne rozvarená, taká al dente. Pomedzi to si na olivovom oleji opražíme cuketu a šapmiňóny. Trochu posolíme. Tým netreba veľa, tak 7 minút. Keď je ryža skoro hotová, pridáme k nej cuketovo-šampiňónovú zmes a baby špenát. Necháme na platničke, kým špenát zredukuje svoj objem asi na tretinu. Pridáme maslo a Parmezán a dobre premiešame.

Ak potrebujete v každom jedle proteíny, odporúčam veľmi naľahko ochutiť kuracie prsia soľou a čerstvým mletým korením, pokropiť olivovým olejom a opražiť na panvici. Mäso nemusí byť výrazne, aby nepotlačilo vynikajúcu chuť rizota.

Na tanieri ešte posypeme troškou korenia a Parmezánom.

Dobrú chuť!

Klára