tiramisu

Plánovali ste ísť toto leto do Talianska? Ja tiež, ale to sa nám, pravdepodobne, nesplní. Spravte si Taliansko doma s týmto výborným dezertom. Príprava tiramisu nie je vôbec náročná a je vhodný aj pre tých, čo sladké veľmi nemusia. Nie je presladený a ešte doň ide aj alkohol. Čo si Slovák môže viacej priať?

  • 1 mascarpone
  • balíček dlhých piškót
  • 3 vajcia
  • 3 pl trstinového cukru
  • hrnček silnej kávy
  • 1/2 dcl Amaretta (môže byť aj rum)
  • kakao

Uvaríme si hrnček silnej kávy a necháme vychladnúť. Ak ste kávopiči a ešte ste žiadnu nemali, rovno si zvrtnite dve, lebo vám tam bude rozvoniavať a ešte ju vypijete. Žĺtka si oddelíme od bielok, pridáme k nim cukor a vymiešame do hladkej peny. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny primiešame mascarpone a následne aj sneh a opatrne premiešame. Do vychladnutej kávy prilejeme Ameretto (alebo rum) a namáčame v ňom piškóty. Nesmú byť veľmi premočené, takže ich ponorte len na okamih. Naukladáme do misky či pohárikov, záleží, v čom budete tiramisu servírovať. Na piškóty vždy pôjde dávka mascarpone krému.

parla italiano? »

Ja som ju podávala v pohárikoch, piškótami som obložila steny poháriku a do stredu som dala krém. Vrch hojne poprášime kakaom a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na dve hodiny.

Dobrú chuť!

Klára