domáce rezance s tvarohom

Ďalšia sobota, ktorá sa nesie v znamení jedál môjho detstva. Domáce rezance s tvarohom boli jedny z mojich najobľúbenejších jedál, čo sa dodnes nezmenilo. Nerobila som ich už dlhšie a tak som ich od radosti spravila toľko, že ostanú ešte na dve porcie pre zmenu s makom. To je ďalší sen. Som na seba pyšná, lebo sa mi podarilo dobré nelepivé cesto, a tak z rezancov nebola jedna guča pri varení.

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • pohár vlažnej vody
  • 250 g tvarohu
  • 100 g masla
  • soľ

Do veľkého hrnca si dáme variť osolenú vodu. Cesto na rezance si vymiesime podobne, ako na pirohy so slivkovým lekvárom, teraz však musí byť o niečo tuhšie, aby sa rezance na seba nelepili. Takže s vodou opatrne. Nejdem zachádzať do detailov, čo sa cesta týka, rezancové cesto vie spraviť asi každý. Hotové cesto si pozdĺžne nakrájame na rovnako široké pásy, ktoré poukladáme na seba, v strede prekrojíme, nech sa nám s nimi lepšie manipuluje a následne narežeme na rezance široké asi 1 centimeter. Necháme trochu obschnúť na doske a keď nám zovrie voda, vhodíme ich do nej a varíme necelých 10 minút. Za ten čas si rozpustíme v malom kastróliku maslo. Hotové rezance scedíme, dáme do misky, zalejeme rozpusteným maslom a pridáme tvaroh. Dobre premiešame a osolíme podľa chuti. Podávame so studeným mliečkom.

P.S. Niekto robieva rezance s tvarohom na sladko, zvyčajne tam pridávajú škoricový cukor, ale mne takéto rezance nikdy nešli na chuť. Asi preto, že sme doma odjakživa robievali rezance na slano. Sladké by sa však pripravovali rovnako, len namiesto soli dajte ten cukor. A vodu, v ktorej ich budete variť, treba osoliť tak či tak, inak by boli pekne hnusné :-DD.

Dobrú chuť!

Klára