panna cotta

panna-cotta

Sladučký dezert priamo z Talianska. Originálna receptúra vám zaručí, že Panna Cotta bude presne taká, aká má byť. Smotanová, sladká a jemne trasľavá. Podčiarknutá kyslosťou ovocnej omáčky sa vám bude rozplývať na jazyku. Podávajte ju ako praví Taliani, pekne vyklopenú na tanieriku, nech si tú trasľavosť vychutnáte dosýta.

na štyri porcie

  • 2 šľahačkové smotany
  • 4 vanilkové cukry
  • 3 plátky želatíny

na ovocnú omáčku

  • 8 stredných jahôd
  • 1 vanilkový cukor

Plátkovú želatínu vložíme do misky so studenou vodou, aby zmäkla. Zatiaľ si na miernom ohni zohrejeme smotanu s vanilkovým cukrom a tesne pred zovretím zložíme z platničky. Zmäknutú želatínu dobre vyžmýkame a vložíme do čistej misky. Pridáme k nej časť zohriatej smotany a dobre premiešame, aby sa želatína rozpustila. Túto zmes vlejeme späť k zvyšnej smotane a ešte dobre premiešame. Rozdelíme do 4 dezertných mištičiek alebo pohárikov, ktoré predtým vypláchneme studenou vodou. Panna Cotta sa bude po stuhnutí lepšie vyklápať. Hotový dezert vložíme do chladničky aspoň na štyri hodiny, ideálne však necháme stuhnúť cez noc.

Ovocnú omáčku pripravíme veľmi jednoducho. Na zohriatu panvicu dáme jahody na krájané na malé kúsky a posypeme vanilkovým cukrom. Zohrievame, kým sa neodparí voda z jahôd a nevznikne sirup. Jahody môžeme nahradiť malinami či čučoriedkami.

Dobrú chuť!

Klára