žemľová knedľa

Žemľové knedle pripravujem veľmi rada, lebo sú naozaj jednoduché, ale dobre to znie, keď poviete, že ste robili kôprovú omáčku s domácimi žemľovými knedľami. Všetci začnú hýkať, akí ste šikovní, že viete robiť domáce knedle. Na tú kysnutú som sa ešte neodhodlala. Moja výhovorka je, že nieto droždia v týchto ťažkých časoch. Potom ale neviem, na čo sa budem vyhovárať.

  • 10 starších rožkov
  • 40 g polohrubej múky
  • 1,5 dcl mlieka
  • 2 vajcia
  • petržlenová vňať
  • soľ

Rožky nakrájame na kolieska, dáme do väčšej misy, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Pridáme dve žĺtka, polohrubú múku a nasekanú vňať a dobre premiešame. Z bielok si vyšľaháme sneh a pridáme k rožkom. Opatrne vmiešame a prípadne dosolíme.

ready to warm up »

Vytvarujeme guľky, ktoré dáme jednotlivo do sáčkov. Z tohto množstva nám vyjde asi 6 guliek veľkosti dlane. Žemľové knedle varíme asi 30 minút vo vriacej vode.

Podávame k rôznym druhom tradičných omáčok, kôprovej či sviečkovej.

Dobrú chuť!

Klára