rizoto s medvedím cesnakom

Od kamarátov sme dostali čerstvo nazbieraný medvedí cesnak s tipom na výborné rizoto. Nemuseli mi dvakrát hovoriť, aby som rizoto vyskúšala. Treba naň skutočne zopár prísad, chuťovo je napriek tomu veľmi výrazné práve vďaka cesnaku. Ten medvedí som doplnila aj o klasický. Ešte mi ho trochu ostalo a z toho zvyšku urobím cesnakové maslo. Ako využívate medvedí cesnak? Dajte tipy.

na dve porcie

  • 150 g ryže Arborio
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 3/4 l zeleninového vývaru
  • 50 g Parmezánu
  • 1 pl olivového oleja
  • 50 g masla
  • soľ

Šalotku a strúčiky cesnaku si nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji. Pridáme ryžu a orestujeme. Postupne pridávame po naberačkách vývar, až kým ryža nebude mäkká. Každú naberačku vývaru treba nechať dobre odpariť a až potom pridať ďalšiu. Do hotovej ryže vmiešame maslo a Parmezán. Na záver pridáme nasekaný medvedí cesnak a prípadne dosolíme. Na tanieri ešte posypeme syrom.

Dobrú chuť!

Klára