perník

Moja kolegyňa Máťa nám v časoch, keď ľudia chodili povonku bez rúška, minimálne raz do mesiaca priniesla vynikajúci domáci perník. V koronakaranténe sme pomaly druhý mesiac a mne ten perník poriadne chýba. Tak som si ho musela upiecť sama. Musím sa priznať, že k dokonalosti má ešte ďaleko, ale ak bude táto karanténa pokračovať, stane sa zo mňa perníková kráľovná.

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok na perník
  • 1/2 l mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 dcl oleja
  • kyslejší lekvár
  • 200 g čokolády na varenie
  • 1 maslo

Múku premiešame s kypriacim práškom a s práškovým cukrom. Pridáme mlieko, olej a vajcia a dobre rozmiešame na hladkú hmotu. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme pripravené cesto a pečieme približne 25 minút na 150°. Či je perník hotový, odskúšame starým dobrým trikom so špáratkom, ktoré pichneme do stredu. Ak je čisté, perník je hotový. Ešte horúci potrieme lekvárom a necháme vychladnúť.

ňom ňom »

Zatiaľ si spravíme čokoládovú polevu. Na miernom ohni roztopíme maslo a nalámeme doň čokoládu. Necháme rozpustiť. Maslo môžete, samozrejme, nahradiť Cerou, ale ja to mám radšej takto. Polevu vylejeme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.

Dobrú chuť!

Klára