hovädzí vývar

Možno sa pýtate, prečo tu dávam takú jednoduchú polievku, ako je hovädzí vývar. Pravdupovediac, úplne jednoduché to nie je. Všetci pripravujeme vývar takmer rovnako, no každý jeden má svojskú chuť. O ten môj sa chcem podeliť, lebo som konečne našla správny pomer správnych ingrediencií a takto mi chutí najviac. Kľúčovou ingredienciou bolo pre mňa nové korenie, ktoré tam veľa ľudí dáva úplne bežne, ale u nás to až také bežné nebolo.

  • väčší kus hovädzieho mäsa na polievku
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/2 kalerábu
  • 1/2 zeleru
  • cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 6 bobuliek nového korenia
  • 10 bobuliek čierneho korenia
  • rasca
  • soľ
  • tenké rezance

Zeleninu očistíme, umyjeme a v celosti vložíme do veľkého hrnca. Mäso dôkladne umyjeme, poobrezávame, ak je treba a vložíme k zelenine. Osolíme. Koreniny vložíme do vajíčka na čaj, nech nám zbytočne neplávajú v polievke. Potrebujeme vyvariť len ich chuť. Takto varíme približne 3 hodiny, závisí od veľkosti mäsa. Medzičasom si uvaríme rezance. Tento návod asi uvádzať nemusím, každý vie uvariť rezance. A kto nie, tak ten asi nebude variť ani vývar. #sorrynotsorry

Po uvarení vyberieme zeleninu a nakrájame, mäsko natrháme. Malo by to ísť ľahko, ak je uvarené naozaj do mäkka. Cibuľu a zeler už do polievky nedávam, nejde nám to veľmi na chuť. Pri servírovaní dáme do hlbokého taniera alebo misky trochu rezancov, natrhané mäso a zeleninu a zalejeme čistým vývarom. Ideálne takto vývar aj skladujeme. Mäso a zeleninu zvlášť a ponecháme len čistý vývar, aby neskyslel.

Dobrú chuť!

Klára