fazuľová polievka

Poctivá hustá fazuľová polievka zasýti a podávaná s čerstvým chlebíkom môže plnohodnotne nahradiť aj hlavné jedlo. Fazuľu zvoľte radšej sušenú a nechajte ju na noc zmäknúť v hrnci. Môžete ju podávať tiež nakyslo, stačí, keď pri finálnom dochucovaní pridáte ocot a cukor podľa chuti.

  • 250 g sušenej fazule
  • 5 stredných zemiakov
  • 250 g údeného mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • majorán
  • čierne korenie
  • 100 ml smotany na varenie
  • 2 pl hladkej múky

Fazuľu cez noc namočíme, nech zmäkne. Po prebratí a prepláchnutí ju dáme variť spolu s celým údeným a bobkovými listami. Varíme, kým mäsko nezmäkne, potom ho vyberieme a nakrájame na malé kocky. Fazuľu ešte chvíľu povaríme. Nakrájané mäso vložíme späť, pridáme zemiaky na kocky a opäť varíme, kým nezmäknú. Teraz prichádza na rad dochucovanie. Bobkové listy vyberieme, pridáme pretlačený cesnak, majoránku a čierne korenie. V smotane si rozhabarkujeme hladkú múku a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Ešte raz necháme prejsť varom a máme hotovo. Kto chce mať fazuľovú polievku nakyslo, pridá na konci ocot a cukor podľa chuti.

Dobrú chuť

Klára