langoše

Obľúbený slovenský streetfood – langoše – som sa chystala spraviť na obed. Všetky prísady nachystané, okrem takej drobnosti, mlieka. Zistila som to príliš neskoro, a tak som musela počkať na Milana, keď sa vráti z práce aj s kúpeným mliekom. Ideálna ľahká večera to zrovna nebola, ale tak raz začas. Inak odporúčam langoše skôr ako obedové menu. Sú veľmi sýte, takže zjete 3 malé a máte dosť. Z tohto množstva prísad mi vyšlo 8 menších langošov a poviem vám, mali sme dvaja čo robiť, aby sme ich dorazili.

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 65 ml kyslej smotany
  • 1 droždie
  • 1/2 čl sódy
  • 1/2 čl cukru
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Do vlažného mlieka dáme cukor a rozmrvíme doň droždie, nech napučí. Zatiaľ si v mise premiešame múku so sódou a soľou. Pridáme kyslú smotanu a napučané droždie a vareškou vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté fóliou nakysnúť v chladničke.

« vymiesené s láskou (žartujem, príšerne z toho bolí ruka)

Po vykysnutí cesto preklopíme z misky na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnako veľkých častí. Vytvarujeme langoš, ktorý opražíme dohneda z oboch strán v horúcom oleji.

Dochutíme podľa chuti, ja som dávala prelisovaný cesnak s trochou vody a soli, kečup a strúhaný syr. Hodí sa však aj tatárska omáčka či kyslá smotana.

Dobrú chuť!

Klára