V utorok som sa rozhodla upiecť nedeľnú klasiku (noačo), pečené kura so žemľovou plnkou. Takto pripravenú kurčačinu (ako hovoria v jednom nemenovanom mestečku) som nejedla snáď storočie a pretože som si chcela trochu oddýchnuť od varenia, upiekla som kura celé. A mám pokoj. Na dva dni. Not great not terrible. Kura bolo šťavnaté, našťastie, lebo v našej rodine koluje povera, že starká vedela kura parádne vysušiť. Nejedla som, nemôžem potvrdiť. Ale mala som mierne obavy, nebudem vám klamať.
prísady:
- 1 celé kura
- 50 g masti
- 50 g masla
- čierne korenie
- soľ
na žemľovú plnku
- 4 staršie rožky
- 250 g kuracích pečienok
- 1 šalotka
- 2 vajcia
- 1/2 dcl mlieka
- petržlenová vňať
- soľ
- olej
postup:
Umyté kura položíme na pekáč, dobre osolíme, okoreníme, pridáme masť a podlejeme pohárom vody. Pečieme na 200° približne hodinu. Záleží na veľkosti kuraťa. Asi 15 minúť pred dopečením dáme na kura rozpustiť plátky masla.
zmenáreň »
Žemľovú plnku pripravíme jednoducho. Pečienky očistíme, nakrájame na kocky a sprudka orestujeme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou šalotkou. Stačí im 5 minút, ešte sa predsa budú zapekať. Necháme vychladnúť. Rožky nakrájame na kolieska, dáme do väčšej misy a zalejeme mliekom. Žĺtka si oddelíme od bielok, pridáme k rožkom a z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Do misy k rožkom vložíme vychladnutú pečienku a sneh a jemne premiešame. Osolíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Niekto plnkou naplní kura (nečakané, keď je to plnka, však), ja som ju však radšej upiekla zvlášť v zapekacej miske a vďaka tomu bola na povrchu pekne chrumkavá. Ku kuraťu som ju pridala asi po 20 minútach pečenia a nechala tam až do konca, takže sa piekla približne 40 minút.
« ready to eat
Ako prílohu podávame varené zemiaky s opraženou cibuľkou a ja som pridala aj zavárané brusnice.
Dobrú chuť!