pirohy so slivkovým lekvárom

Keď som bola malá, nebola sobota bez múčneho jedla. Jedným z mojich obľúbených jedál boli pirohy so slivkovým lekvárom. Pokiaľ trafíte správnu konzistenciu cesta, je ich príprava naozaj jednoduchá. Naplniť sa dajú naozaj hocičím, v slanej verzii napríklad bryndzou či mletým hovädzím. A zakaždým chutia výborne.

  • 250 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • vlažná voda
  • slivkový lekvár
  • 100 g strúhanky
  • 50 g masla
  • práškový cukor na posypanie

Múku vysypeme na dosku, do stredu vyhĺbime jamku a rozklepneme do nej celé vajíčko. S príborovým nožíkom premiešavame za stáleho pridávania vlažnej vody. Ďalej miesime rukami na hladkú hmotu. Musí nám vzniknúť vláčne cesto, nie také tuhé, ako napríklad na rezance. Toto sa musí dať pekne zlepiť pri tvarovaní pirohov.

miesime »

Ďalej cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 2-3 mm, z ktorého vykrajujeme pohárom kolieska. Tie naplníme slivkovým lekvárom, preložíme napoly a okraje dobre popritláčame, aby nám lekvár počas varenia nevytiekol. Poistíme si to ešte popritláčaním vidličkou. Istota je guľomet a ešte to aj pekne vyzerá. Varíme v osolenej vriacej vode, kým nám pirohy nevyplávajú na povrch, trvá to asi 10 minút.

Za ten čas si opražíme strúhanku. Do menšieho kastrólika si dáme rozpustiť maslo, pridáme strúhanku a jemne opražíme, kým nezíska peknú hnedú farbu.

Uvarené pirohy scedíme, dáme na tanier a posypeme opraženou strúhankou a práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Klára