Blíži sa Veľká Noc a ak chcete pripraviť niečo nové okrem osvedčených receptov, ponúkam svoju verziu bryndzových buchtičiek. Recept je veľmi jednoduchý a do prípravy môžete zapojiť aj deti. Bryndzové buchtičky pekne doplnia sviatočný stôl alebo si ich môžete vychutnávať len tak večer pri telke spolu so suchým bielym vínkom.
prísady:
- 350 g hladkej múky
- 250 g bryndze
- 150 g masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1/4 čl prášku do pečiva
na posypanie:
- slaninka
- mak
- rasca
- jarná cibuľka
postup:
V mise premiešame hladkú múku s práškom do pečiva. Pridáme žĺtky (bielky si odložíme na potretie), rozdrobenú bryndzu, zmäknuté alebo nastrúhané maslo a štipku soli. Vymiesime hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Formičkou vykrajujeme kolieska, uložíme na plech a potrieme bielkom. Navrch môžeme dať opraženú slaninku, jarnú cibuľku či mak. Alebo aj nič.
Tip: S testom sa dobre pracuje aj v rukách a ak sa vám nechce vaľkať (ako mne), vytvarujte si malé guličky, ktoré trošku stlačíte na placku.
Dobrú chuť!