Žemľové knedle pripravujem veľmi rada, lebo sú naozaj jednoduché, ale dobre to znie, keď poviete, že ste robili kôprovú omáčku s domácimi žemľovými knedľami. Všetci začnú hýkať, akí ste šikovní, že viete robiť domáce knedle. Na tú kysnutú som sa ešte neodhodlala. Moja výhovorka je, že nieto droždia v týchto ťažkých časoch. Potom ale neviem, na čo sa budem vyhovárať.
prísady:
- 10 starších rožkov
- 40 g polohrubej múky
- 1,5 dcl mlieka
- 2 vajcia
- petržlenová vňať
- soľ
postup:
Rožky nakrájame na kolieska, dáme do väčšej misy, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Pridáme dve žĺtka, polohrubú múku a nasekanú vňať a dobre premiešame. Z bielok si vyšľaháme sneh a pridáme k rožkom. Opatrne vmiešame a prípadne dosolíme.
ready to warm up »
Vytvarujeme guľky, ktoré dáme jednotlivo do sáčkov. Z tohto množstva nám vyjde asi 6 guliek veľkosti dlane. Žemľové knedle varíme asi 30 minút vo vriacej vode.
Podávame k rôznym druhom tradičných omáčok, kôprovej či sviečkovej.
Dobrú chuť!