Možno sa pýtate, prečo tu dávam takú jednoduchú polievku, ako je hovädzí vývar. Pravdupovediac, úplne jednoduché to nie je. Všetci pripravujeme vývar takmer rovnako, no každý jeden má svojskú chuť. O ten môj sa chcem podeliť, lebo som konečne našla správny pomer správnych ingrediencií a takto mi chutí najviac. Kľúčovou ingredienciou bolo pre mňa nové korenie, ktoré tam veľa ľudí dáva úplne bežne, ale u nás to až také bežné nebolo.
prísady:
- väčší kus hovädzieho mäsa na polievku
- 2 veľké mrkvy
- 2 petržleny
- 1/2 kalerábu
- 1/2 zeleru
- cibuľa
- petržlenová vňať
- 6 bobuliek nového korenia
- 10 bobuliek čierneho korenia
- rasca
- soľ
- tenké rezance
postup:
Zeleninu očistíme, umyjeme a v celosti vložíme do veľkého hrnca. Mäso dôkladne umyjeme, poobrezávame, ak je treba a vložíme k zelenine. Osolíme. Koreniny vložíme do vajíčka na čaj, nech nám zbytočne neplávajú v polievke. Potrebujeme vyvariť len ich chuť. Takto varíme približne 3 hodiny, závisí od veľkosti mäsa. Medzičasom si uvaríme rezance. Tento návod asi uvádzať nemusím, každý vie uvariť rezance. A kto nie, tak ten asi nebude variť ani vývar. #sorrynotsorry
Po uvarení vyberieme zeleninu a nakrájame, mäsko natrháme. Malo by to ísť ľahko, ak je uvarené naozaj do mäkka. Cibuľu a zeler už do polievky nedávam, nejde nám to veľmi na chuť. Pri servírovaní dáme do hlbokého taniera alebo misky trochu rezancov, natrhané mäso a zeleninu a zalejeme čistým vývarom. Ideálne takto vývar aj skladujeme. Mäso a zeleninu zvlášť a ponecháme len čistý vývar, aby neskyslel.
Dobrú chuť!