Dnes máme cesnakový deň. Začal touto výbornou krémovou cesnačkou a pokračoval rizotom s medvedím cesnakom. Chuťovo zladené pokrmy boli jednoduché na prípravu, keďže do oboch išlo viacero podobných prísad. Rýchly a chutný sobotný obed vykúzlite aj z mála a môžete sa nerušene oddávať leňošeniu.
prísady:
- 1 hlávka cesnaku
- 5 stredných zemiakov
- 1 šalotka
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
- 1 pl olivového oleja
- 1 pl obyčajného masla
postup:
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na kocky a prepláchneme, aby sme ich zbavili škrobu. Do tej istej misky si pokojne na rovnako veľké kúsky nakrájame šalotku. Strúčiky cesnaku z celej hlávky som prekrojila napoly, nevadí, keď sú väčšie, polievka sa bude mixovať. Do hrnca dáme rozpáliť olivový olej a orestujeme na ňom pripravenú zeleninu. Mám rada, keď má krémová polievka jemný dymový nádych, takže som zeleninu nechala orestovať do zlato-hneda. Zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu na šľahanie a maslo. Necháme ešte raz prejsť varom. Podávame s opečeným chlebíkom na kocky.
Dobrú chuť!