papriková pasta

Máte radi hrianky? Ešte radšej s paprikovou pastou? Vyskúšajte si spraviť vlastnú, domácu. Príprava nie je vôbec zložitá a domáca papriková pasta bude bez konzervantov či kadejakých náhrad chutí. A štipľavá môže byť, ako sa vám zachce. Napríklad ako tá moja, po ktorej si necítim jazyk.

na dve menšie fľaštičky

  • 4 veľké kápie
  • 2-3 chilli papričky
  • 10 cherry paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 fialová cibuľa
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 pl olivového oleja

Umytú papriku a chilli papričky zbavíme jadrovníkov a nakrájame na pásiky, očistenú cibuľu a cesnak na plátky. Do hrnca dáme olivový olej a krátko na ňom cibuľu a cesnak opražíme. Po chvíli pridáme papriky. Osolíme, okoreníme a necháme dusiť približne polhodinu. Vodu nepridávame, papriky jej pustia dosť. Po polhodine zeleninovú zmes rozmixujeme dohladka a pridáme čerstvé cherry paradajky. Opäť pomixujeme a vrátime späť na platničku, kde varíme ďalšiu hodinu. Ak chcete mať paprikovú pastu hustejšiu, môžete variť aj dlhšie. Mne konzistencia po hodine vyhovovala.

« k dokonalosti chýbajú už len hrianky

Ešte teplú pastu rozdelíme do sklenených fľaštičiek, uzatvoríme a necháme vychladnúť. Ak by ste robili väčšie množstvo pasty, je vhodné fľaštičky sterilizovať, ale tieto dve u nás zmiznú ako sneh na jar. Podávame s hriankami potretými cesnakom.

Dobrú chuť!

Klára