jabĺčka v župane

Jabĺčka v župane som ako dieťa milovala. Dokázala som ich jesť každučký deň. Aj vy máte obľúbené detské jedlo? Niektorí poznajú jabĺčka v lístkovom “župane”, ale ja ich nezjem inak, než v palacinkovom ceste. Dnes ich už nemusím mať každý deň, ale keď ich už pripravím, poriadne si ich vychutnám. Verziu z detstva som trošku “vylepšila”, jabĺčka som totiž nevyprážala, ale piekla na plechu v rúre. Boli menej mastné, ale chuťovo rovnako dobré.

  • 4 kyslejšie jablká
  • 500 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 2 pl lyžice práškového cukru
  • 2 škoricové cukry
  • štipka soli
  • 25g masla
  • rastlinný olej

Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké mesiačiky. Dáme na plech a jemne pokropíme olejom, len aby sa neprilepili k plechu. Pečieme 20 minút na 200°. Medzičasom si pripravíme cesto. Bude rovnaké ako na palacinky, len hustejšie. Múku premiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Pridáme mlieko, vajcia a práškový cukor. Kto nechce mať cesto sladké, môže práškový cukor vynechať. Dobre premiešame, aby sme nemali v ceste hrudky z múky.

Po dvadsiatich minútach pridáme k jabĺčkam maslo a posypeme ich škoricovým cukrom. Prevracačkou dobre premiešame, aby sme mali cukor na každom jabĺčku a tiež, aby boli rovnomerne rozmiestnené na plechu. Zalejeme pripraveným cestom a opäť vložíme do rúry na 20 minút pri rovnakej teplote 200°. Podávame ešte teplé, posypané práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Klára