Hoci pečenie nepatrí medzi moje najsilnejšie stránky, skúsila som dnes upiecť čokoládovú roládu s tvarohom. Súdiac podľa toho, ako sa po nej zaprášilo, si však môžem spokojne povedať, že sa vydarila. Moja čokoládová roláda je bez múky a cesto je tak ľahučké ako vánok. Spolu so sladkým tvarohom, malinami a čučoriedkami sa vám bude rozplývať na jazyku.
prísady:
- 6 vajec
- 200 g hnedého cukru
- 60 g kakaa
- 250 g tvarohu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 vanilkové cukry
- ovocie podľa chuti
postup:
Do dvoch misiek si oddelíme žĺtka od bielok. Dávame pozor, aby nám do bielok neprenikol ani kúsok žĺtka, sneh by sa nám nepodarilo vyšľahať. Žĺtka vymiešame so 100 g cukru dopenista.
ozaj nádhera »
K bielkam pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Ten bude mať vďaka hnedému cukru krásnu kapučínovú farbu. Sneh som šľahala ručne metličkou, nakoľko v priateľovej domácnosti absentuje metličkový mixér. Pri jeho šľahaní sme sa prestriedali a nakoniec to nebolo ani také prácne. Hotový sneh postupne pridávame spolu s kakaom k žĺtkom. Jemne premiešavame, aby nám nepadol.
« takto drží správne vyšľahaný sneh
Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech a vložíme do rúry vyhriatej na 220°. Pečieme krátko, maximálne 7 minút. Hotovosť cesta odskúšame špáradlom. Upečené cesto preložíme na čistú utierku, odstránime papier na pečenie a zrolujeme do utierky, v ktorej ho necháme vychladnúť,
Za ten čas si pripravíme krém. Šľahačku vyšľaháme s jedným vanilkovým cukrom dotuha. Pridáme tvaroh a druhý vanilkový cukor.
Vychladnuté cesto opatrne rozbalíme, natrieme tvarohovým krémom a poukladáme ovocie. Ja som zvolila kombináciu malín a čučoriedok, ale môžete použiť, aké je vám pochuti. Roládu opäť zrolujeme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Podávame so šľahačkou a posypanú práškovým cukrom.
Dobrú chuť!